DIY - zrób to sam

Gotowanie i pieczenie

Racuchy drożdżowe | Kwestia Smaku


Składniki
ok. 25 sztuk
Rozczyn

40 g świeżych drożdży
125 ml ciepłego mleka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru

Cias​to

500 g mąki pszennej
szczypta soli
250 ml ciepłego mleka
1 jajko
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżka cukru

Oraz

masło klarowane i/lub olej roślinny do smażenia
cukier puder


Przygotowanie

Drożdże i jajko wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały.

Rozczyn

Do większego kubka wlać ciepłe mleko, wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut aż rozczyn urośnie i wypełni cały kubek.

Ciasto

Mąką przesiać do dużej miski, dodać sól i wymieszać. Dodać rozczyn z drożdży, resztę ciepłego mleka, jajko oraz cukier wanilinowy i zwykły cukier. Stopniowo zagarniając mąkę do środka powoli zacząć mieszać składniki łyżką.
Gdy składniki będą już zgrubnie połączone zacząć wyrabiać ciasto (będzie ono raczej rzadkie, więc można wyrabiać mikserem lub mieszać łyżką). Wyrabiać tak przez ok. 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na około 60 minut do wyrośnięcia.

Smaże​nie

Na patelni rozgrzać kilka łyżek masła klarowanego lub oleju - najlepiej min. ok. 3 mm warstwa tłuszczu. Moczyć łyżkę w zimnej wodzie, następnie nabierać porcje ciasta i wykładać na patelnię.
Formować placuszki i smażyć je przez około 2,5 minuty na umiarkowanym ogniu. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
Usmażyć kolejną partię placków dodając więcej tłuszczu na patelnię w razie potrzeby. Warto też pozbyć się resztek smażenia z poprzedniej partii i wlać świeży tłuszcz.
Po usmażeniu odkładać na ręczniki papierowe. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Wskazówki
Jeśli po usmażeniu pierwszej partii racuchów stwierdzimy, że za bardzo czuć w cieście drożdże, możemy surowe ciasto zamieszać i odstawić na kolejne wyrastanie, na ok. 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation